Zldsgfasrt

Hozzvalk:
o ftt/prolt burgonya
o karfiol
o brokkoli
o srgarpa
o uborka
o tojs
o s-bors-telizest
o lgy kinyoms sajt
o foghagyma
Elkszts:
A zldsgekbl ki lehet hagyni s hozz lehet tenni zls szerint. A ftt zldsgeket ttrm, de nem kell prsteni. Hozzadom a fszereket, a tojst s a krmsajtot is. Alalposan sszedolgozom. Kb. fl tenyrnyi fasrtokat formzok s zsemlemorzsba forgatom.
A hmozott, megmosott zldsgeket lehetõsg szerint gymlcscentrifugban ledarljuk. A levt fogyasszuk egszsggel, a fasrthoz a „mellktermket”, a darlt rostokat fogjuk felhasznlni. Amennyiben nincs otthon centrifuga, sima konyhai robotgppel, illetve kzi reszelõvel aprtsuk a zldsget. (Ez esetben nmileg pirtani kell azokat, hogy a nedvessgtartalmuk kellõkppen lecskkenjen.)
1 dl hidegen sajtolt napraforgolajat serpenyõben hevtnk, az aprra vgott vrshagymt megfuttatjuk rajta, majd hozzadjuk a reszelt zldsgeket is. Kzepes lngon pr percig pirtjuk, lnyeg hogy kellõkppen kiszradjon. Amikor mr majdnem ksz, hozzadjuk az aprtott fokhagymt s a fûszereket. Ezutn mg legfeljebb 1 percig pirtsuk, nehogy a fokhagyma megkeseredjen s az zanyagok is megmaradjanak.
Az illatoz zldsgmasszba ekkor keverjk bele az elõzõleg megpirtott s ledarlt napraforgmagot, az apr szemû zabpelyhet s az abbl kszlt lisztet. Lnyeg, hogy sûrû, ragacsos, gyurmaszerû llagot kapjunk. Fl rt llni hagyjuk, kzben nha megkeverhetjk, hogy hamarabb kihljn.
Ha mr tudunk vele dolgozni, tetszs szerint golykat vagy korongokat formzunk belõle. Ezeket zsemlemorzsban megforgatjuk, majd forr olajban kistjk: felhevtett vajban vagy stben. Mindkt mdon nagyon fonom.
Elksztsi id: 40 perc
----------------------------------------------------------------------------------- |